1 بهمن؛ زاد روز فردوسی

امروز نیازمند تولید موشک های فرهنگی هستیم

امروز نیازمند تولید موشک های فرهنگی هستیم

قم یکی از پژوهشگران حوزه زبان پارسی ضمن ابراز تاسف نسبت به عدم اهتمام لازم نسبت به پاسداشت زبان پارسی، اظهار داشت: امروز نیازمند تولید موشک فرهنگی هستیم.


سید محسن محسنی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا که به مناسبت روز بزرگداشت فردوسی همزمان با اولین روز بهمن ماه انجام شد، به بیان نکاتی از تاثیرگذاری حکیم ابوالقاسم فردوسی در زبان پارسی پرداخت.
در یک کلمه فردوسی زنده کننده فرهنگ ایرانی است.
وی عنوان کرد: فردوسی با سرودن شاهنامه یک اقدام باارزش برای زبان فارسی انجام داده است.
محسنی با اعلان اینکه ملک الشعرای بهار زبان فارسی را به چهار دوره تقسیم کرده است، عنوان کرد: اولین دوره ای که شباهت بسیاری به فارسی اصیل دارد می توان به زمان نگارش تاریخ طبری اشاره نمود که از عربی به فارسی ترجمه شده است.
این پژوهشگر حوزه زبان فارسی با اشاره به این که بطور قطع بعداز انقلاب تغییرات بسیار بزرگی در زبان فارسی داشته ایم، بیان کرد: اگر صادقانه بخواهیم قضاوت نماییم میزان رشد دراین زمینه اگر از لطمه ها بیش تر نباشد، کم تر هم نیست؛ ترجمه های بسیار مطلوبی پس از انقلاب در حوزه زبان فارسی اصیل انجام شده که بعنوان مثال می توان به ترجمه های مختلف قرآن به زبان فارسی اشاره نمود.
وی با اعلان اینکه طی 40 سال اخیر از کل تاریخ کارهای بیش تری در حوزه ترجمه قرآن کریم انجام شده است، اشاره کرد: در این ترجمه ها می توان توانایی و ظرفیت زبان فارسی را تا حد بسیار بالایی مشاهده کرد.
محسنی با اشاره به این که فضای مجازی در کنار تمام تهدیدها، ظرفیت بسیار مناسبی نیز دارد، اشاره کرد: مسئولیت پذیری افراد نالایق در این عرصه سبب بروز لطمه های گوناگون شده است؛ صداوسیما نیز در امتداد این لطمه ها تاثیر بسیار بالایی داشته است.
وی با اعلان اینکه بسیاری از این لطمه ها به مرور زمان عادی شده است، اضافه کرد: زمانی که مترجمان از توانایی خوبی در زبان مبدا و یا مقصد برخوردار نباشند می تواند قسمتی از این لطمه ها باشد، در حقیقت یعنی یک مترجم می تواند با یک ترجمه نادرست یک اصطلاح یا یک تعبیر را در زبان فارسی به اشتباه وارد کند.
این پژوهشگر حوزه زبان فارسی افزود: بعنوان مثال می توان به استفاده از کلمه نرخ بجای میزان اشاره نمود که با یک ترجمه نادرست امروز حتی در صداوسیما و رسانه های مختلف هم شاهد به کار گیری کلمه نرخ هستیم.
وی با اشاره به این که ملک الشعرای بهار در کتاب سبک شناسی از تطوّر زبان سخن می گوید، تصریح کرد: تطور زبان به مفهوم دگرگونی ای است که به جهت زمان در زبان فارسی به وجود آمده است.
وی افزود: تا پیش از ورود رسانه های جدید مانند صداوسیما، رادیو و تلوزیون به جامعه و پیش از این که سطح دانش جامعه به میزان امروز عمومی شود، زبان تطور طبیعی خودرا طی می کرد اما بعد از آن که این رسانه ها در جامعه گسترش پیدا کردند و بسیاری از برنامه ها و نوشته ‎های این رسانه ها به دست مترجمان ضعیف افتاد زبان فارسی نیز از تتور طبیعی خود خارج شد.
محسنی با اشاره به این که نمی توان هر موضوعی که بوسیله صداوسیما و رسانه ها معرفی شده را بعنوان تتور طبیعی زبان تلقی نماییم بلکه باید با دیده شک و تردید به این تغییرات نگاه نماییم، اظهار نمود: اگر این تغییرات به دست مترجمان توانمند ما اتفاق افتاده باشد می توان آنرا بعنوان تتور طبیعی تلقی نمود.
وی با اعلان اینکه تطور طبیعی در جوامع با مهاجرت، ورود واژه ها از زبان های دیگر یا صادرات زبان به زبان های دیگر اتفاق می افتد، عنوان کرد: در قرن اخیر به سبب این که ما فاقد توانمندی در تولید تکنولوژی بوده ایم از زبان های اروپایی ترجمه کرده که طبیعتاً ورود واژه ها از زبان های اروپایی به زبان فارسی خیلی زیاد بوده و اگر این موضوعات در قالب طبیعی خودش اتفاق نیافتد می توان آنرا تغییرات مصنوعی یا تتور مصنوعی نامید که با تتوری که پیش از آمدن رادیو، تلوزیون و رسانه های امروزی دارند، متفاوت می باشد.
محسنی با اشاره به این که حتما باید امروز در امتداد تقویت و گسترش زبان فارسی اقدام نماییم، اشاره کرد: زبان فارسی دارای تاریخچه قوی است و از چین تا شرق اروپا و شمال آفریقا گسترش داشته و هزار و 500 سال است که بعنوان زبان اصلی ایرانیان مورد استفاده قرار گرفته است.
وی با اعلان اینکه با بهره گیری از ظرفیت زبان فارسی می توانیم به اعماق قاره ها ورود پیدا نماییم، اشاره کرد: حجم عظیمی از فرهنگ تشییع در بستر زبان فارسی به وجود آمده و همین طور خیلی از اقوام با زبان فارسی با یکدیگر پیوند پیدا کرده اند.
این پژوهشگر حوزه زبان فارسی با اشاره به این که اصل زبان فارسی به خراسان بزرگ باز می گردد که افغانستان نیز جزعی از افغانستان بوده است، تصریح کرد: زبان فارسی در کشور افغانستان که درگیر گروه طالبان است بسیار مورد تهدید واقع شده چونکه این افراد به شدت فارسی ستیز هستند که نیازمند هوشیاری لازم در این راستا هستیم.



1400/11/03
23:39:31
5.0 / 5
523
تگهای خبر: تولید , رادیو , رسانه , فرهنگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
NewsFun
newsfun.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مجله سرگرمی محفوظ است

مجله سرگرمی

سرگرمی و طنز