پنجشنبه های مستند در مهر؛
دره پروانه ها از زندگی شاعر گیلکی می گوید ماجرای شعری که فیلم شد
به گزارش مجله سرگرمی، کاوه بهرامی مقدم کارگردان دره پروانه ها ضمن اشاره به روند ساخت این مستند اظهار داشت که شعرهای شیون فومنی سوژه این فیلم مانند اشعار حافظ برای عوام و خواص جذاب است.
کاوه بهرامی مقدم کارگردان فیلم مستند «دره پروانه ها» که به زندگی و آثار زنده یاد شیون فومنی شاعر گیلانی می پردازد در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با آشنایی اش با اشعار شیون فومنی اظهار داشت: آشنایی من با آثار شیون فومنی به سالهای بعد از انقلاب بازمی گردد، زمانیکه از راه نوارهای کاست و کتابفروشی های اطراف دانشگاه تهران با شعرهای گیلکی و فارسی او آشنا شدم. این آشنایی تدریجی، باعث شد تا به عمق مفاهیم اشعار او پی ببرم و به زبان و فرهنگ گیلکی علاقه مند شوم. در سال ۱۳۷۲ فیلم کوتاه ۱۶ میلی متری «پل» را بر مبنای منظومه گیلکی او با عنوان «گِیشه دَمِرده» (عروس مرده) ساختم که در جشنواره های آن زمان نمایش داده شد. از آن پس، همواره دغدغه پرداختن به زندگی و آثار فومنی را داشتم، تا این که پنج سال پیش پروژه ساخت این مستند بلند ۸۶ دقیقه ای را آغاز کردم. وی در جواب این پرسش که بر چه جنبه هایی از زندگی و کار فومنی متمرکز بوده است، بیان نمود: شیون فومنی شاعری دوزبانه بود و هم به گیلکی و هم به فارسی شعر می سرود. در این مستند، هم به اشعار گیلکی او که ریشه در فولکلور و فرهنگ مردمی دارد، پرداخته ام و هم به اشعار فارسی او که جایگاهی ویژه در ادبیات معاصر ایران دارد. فومنی شاعری بود که هم برای عامه مردم جذاب بود و هم برای اهل ادب. در واقع، او همچون حافظ توانسته بود پیوندی میان مخاطبان عام و خاص ایجاد نماید.
بهرامی مقدمی اضافه کرد: تلاش کردم نگاهی جامع و متفاوت در ساخت این فیلم داشته باشم بنابراین ضمن استفاده از نظرات طیف های گوناگونی از مردم عادی و دهقانان گرفته تا ادیبان و اهل فن در رابطه با شیون از تصاویر سینمایی شاعرانه برای درک بیشتر تفکرات او و تاثیرات اجتماعی و ادبی اش استفاده کردم. این کارگردان در رابطه با چالش های ساخت این مستند اظهار داشت: به علت پراکندگی شخصیت های در رابطه با فومنی در سرتاسر ایران، مصاحبه ها و فیلمبرداری ها زمان بر شد. همچنین، محدودیت های ناشی از تمام گیری کرونا، روند تولید را کُند کرد. در نهایت، بعد از پنج سال فیلم در مکان هایی مانند خانه هنرمندان، خانه سینما، جشنواره سینماحقیقت، جشنواره فیلم رشد، موزه سینما، جشن مستقل سینمای مستند نمایش داده شد. «دره پروانه ها» بعنوان بهترین مستند بلند هجدهمین جشنواره «سینماحقیقت» از نگاه انجمن دانش آموختگان مرکز اسلامی آموزش فیلمسازی انتخاب گردید. وی ضمن اشاره به این که سینما را با عشق پیگیری می کند نه با هدف پول، اظهار داشت: من فعالیت در زمینه فیلمسازی را از سال ۱۳۶۴ با سینمای جوان آغاز کردم، هرچند قبل از انقلاب هم با سینمای کوتاه و فیلمسازانی مانند بصیر نصیری آشنا بودم اما حرفه اصلی من مهندسی راه و ساختمان بود و تا چند سال پیش در این حوزه فعالیت می کردم. فیلمسازی همیشه دغدغه شخصی من بود و بیشتر از سر علاقه و عشق به سینما به آن پرداختم تا جنبه اقتصادی.
بهرامی مقدم در رابطه با دیگر مستندهای پرتره ای که ساخته است، توضیح داد: من مستند «سفر در امتداد سرزمین کهن» را در رابطه با منوچهر طیاب ساختم. وی یکی از پیشکسوتان سینمای مستند ایران بود که بیشتر از نیم قرن به ثبت فرهنگ و معماری ایرانی پرداخت. در این مستند که حاصل ۶-۷ ماه همراهی با ایشان بود، به بررسی مجموعه آثار وی پرداختم. طیاب تمام ایران را زیر پا گذاشته و میراث فرهنگی ما را به تصویر کشیده بود. یکی دیگر از آثار پرتره من در ارتباط با کمال الملک است. در مستند «کمال الملک»، هم به زندگی شخصی این نقاش بزرگ قاجار پرداختم و هم به آثار و تأثیرات او؛ از حضور وی در دربار ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه تا تأسیس نخستین مدرسه هنری در محل فعلی وزارت ارشاد. کمال الملک نه تنها خود استادی بی نظیر بود، بلکه شاگردان بزرگی پرورش داد که هرکدام سهمی در هنر ایران دارند. همینطور مستند «پرنده آبی» در رابطه با زندگی تقی عسگری از دیگر مستندهایی است که ساخته ام. تقی عسگری، قهرمان شیرجه ایران، نمونه بی نظیری از پشتکار و عشق به میهن بود. وی که خود مهندس راه و ساختمان و از همکاران و استادان من بود، در ۱۰۰ سالگی همچنان فعال بود و حتی در این سن شیرجه می زد. عسگری از پایه گذاران استاندارد ساخت استخرهای ورزشی در ایران بود و هنوز هم رکوردهای وی در آسیا شکسته نشده است. او نشان داده است که عشق به کار و میهن محدودیت سنی نمی شناسد. این کارگردان در انتها در رابطه با پخش و اکران مستند «دره پروانه ها» اظهار داشت: تهیه کننده این فیلم، بنیاد شیون فومنی است که به مدیریت حامد فومنی (فرزند شاعر) فعالیت می کند. تصمیم گیری در رابطه با پخش گسترده تر، مانند نمایش در تلویزیون یا پلت فرم های دیجیتال، بر عهده این بنیاد است. البته کارهای قبلی من هم مانند مستندهای «سفر در امتداد سرزمین کهن»، «کمال الملک» و «پرنده آبی» در تلویزیون پخش شده اند، ازاین رو احتمال چنین اتفاقی برای این فیلم هم وجود دارد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب