گزارش مجله سرگرمی؛
روایتی غیر خطی از ستاره گمنام شیرازی
به گزارش مجله سرگرمی چهلمین جشنواره فیلم فجر که در شیراز درحال برگزاری است با تقدیر از عوامل فیلم سینمایی ۲۸۸۸ آغاز شد، فیلمی که حول یکی از ستارگان گمنام شیراز ساخته شده است.
خبرگزاری مهر – گروه استان ها: در اولین روز از برگزاری چهلمین جشنواره فیلم فجر، اهالی رسانه به تماشای فیلم «۲۸۸۸» به کارگردانی کیوان علی محمدی و علی اکبر حیدری نشستند و آیین افتتاح جشنواره فیلم فجر فارس با نمایش و تقدیر از عوامل این فیلم سینمایی که حول یکی از ستارگان گمنام شیراز در آسمان کشورساخته شده، برگزار شد.
کارگردان فیلم ۲۸۸۸ در نشست خبری عوامل فیلم که تا حوالی صبح جمعه در سالن مجموعه سینمایی هنرشهر آفتاب به طول انجامید، اظهار داشت: این فیلم قهرمانی از شیراز را به جامعه معرفی می کند که حتی همشهریان شیرازی او هم با افتخارات و زندگی و پرفراز و نشیب او و همرزمانش آشنایی ندارند.
کیوان علی محمدی در پاسخ به خبرنگار مهر در مورد نحوه آشنایی با سوژه این اثر اظهار داشت: یک مصاحبه با تیمسار شهرام رستمی داشتم از او شنیدم که وقتی در آسمان بودند یک FIGHTER CONTROLER) با لهجه شیرازی در اتاق تاریک عملیات بود که کارش را خوب بلد بود و آرامش زیادی داشت و با خیال راحت جان خویش را دستش می سپردیم. از آن زمان ایده این کار شکل گرفت. البته هرچه تحقیق کردیم کسی سوباشی و بیژن عاصم را نمی شناخت.
سوژه فیلم ۲۸۸۸ توجه به قهرمانان گمنام را یادآوری می کند
شاید باورکردنی نباشد سه سال پیش که در مرحله تحقیقات این فیلم بودیم، قرار بود برای عباس دوران در شیراز مراسمی گرفته شود ساعت ۱۱ شب یکی از دوستان با من تماس گرفتند و گفتند فردا مراسم عباس دوران است و ناگهان تصمیم گرفتند بیژن عاصم هم دعوت کنند. کسی در شیراز شماره بیژن عاصم را ندارد فکر کردم شاید در ایران تنها کسی که شماره تماس او را دارد، تو باشی و من شماره را برای آنها فرستادم. این از نقاط تراژیک کشور است که ما قهرمانان مان را نمی شناسیم و نمی دانیم اینها چه کردند. این خصوصیت های آقای عاصم، موتور محرک ما بود.
علی محمدی در مورد وجه تمایز این فیلم هم خاطرنشان کرد: برای همه کارگردان ها وسوسه کننده است که یک فیلمی با محوریت مقوله صدا کار کنند. همینطور بسیاری از کارگردانان آرزو دارند یک روز یک فیلم سیاه و سفید بسازند. هر دو این موارد در فیلم ما بود و برا ما نقطه قوت است.
کارگردان این فیلم که با فرم متفاوتی ساخته شده، خاطرنشان کرد: خیلی از کارگردانان برجسته زمانی که تصمیم به ساختن فیلم می گیرند تِم و درون مایه را مشخص نمی کنند. در واقع درون مایه فیلم بعد از ساخت آن در ساختار فیلم به وجود می آید و در دل فُرم فیلم نمود پیدا می کند. بعنوان مثال قهرمانی، ایثار و شجاعت باید در فرم و ساختار فیلم جلوه گری کند. در غیر این صورت فیلم ساخته شده تبدیل به یک فیلم کاملاً شعاری و تبلیغاتی خواهد شد.
علی محمدی در مورد فیلنامه این اثر هم بیان نمود: فیلمنامه «۲۸۸۸» فیلمنامه ای تخصصی است که بر مبنای پژوهش و تحقیق مفصلی نوشته شده است. پژوهش برای این فیلم دو سال به طول انجامید و مدل رفتاری و زبان تخصصی برای بازیگران طبق پژوهش های انجام شده تعریف شد. در این زمان با ستارگان زیادی در نیروی هوایی آشنا شدیم. خانواده هایشان هم همکاری خوبی با ما داشتند. بعنوان مثال پسر امیر ضرابی خیلی به ما مشورت داد بسیاری از دیالوگ های این فیلم گفتگوی واقعی این خانواده هاست.
وی اضافه کرد: بعد از نوشتن فیلمنامه تدابیر لازم را برای طراحی ساختار فیلم اتخاذ کردیم و در این فیلم تلاش شد که خیلی از صحنه ها به شکل مستند جلوه کند. در نهایت با این تصور که یک عکاس جنگ با برخورداری از چند حلقه نگاتیو سیاه و سفید قصد ساختن فیلم دارد، این فیلم را تولید کردیم.
کارگردان فیلم «سینما شهر قصه» اظهار داشت: ما تمام تلاش خویش را به کار گرفتیم تا تماشاگر با دیدن این فیلم تجربه شغلی و زندگی خلبانان تیزپرواز نیروی هوایی کشور در آن مقطع زمانی را درک کند. در واقع فضای فیلم بسیار واقع گرایانه است.
وی ضمن اشاره به انتقاداتی که درباره مبهم بودن برخی رفت و برگشت های زمانی یا نام فیلم عنوان شد، افزود: امکان دارد ما با فیلمی مواجه شویم و احساس نماییم که ساختار یا محتوای فیلم با چارچوب ذهنی ما همخوانی ندارد اما این به معنای ضعیف بودن فیلم نیست. در چنین مواقعی امکان دارد که فیلم با ذهن مخاطب سازگاری نداشته باشد.
علی محمدی بیان نمود: روایت فیلم ۲۸۸۸ یک روایت خطی کلاسیک نیست چونکه من معتقد هستم دوره سینمای کلاسیک گذشته است. ما در این فیلم یا یک روایت خطی و یک شاه پیرنگ مواجه نیستیم. در هنگام مواجه شدن با هر فیلم باید با مُختصات جهان آن فیلم رو به رو شویم.
وی در پاسخ به انتقادهایی که در ارتباط با این فیلم عنوان شد سفارش کرد که بهتر است حاضرین در نشست با ادبیات سینما در ارتباط با فیلم سخن بگویند که این اظهار نظر با واکنش خبرنگاران مواجه گردید.
کارگردان ۲۸۸۸ در ارتباط با شیوه روایت فیلم اظهار داشت: من تاریخ نگار و مقاله نویس نیستم. من فیلمساز هستم و روایت خودم را در فیلم مطرح می کنم. مخاطب نباید فیلم هایی را که در گذشته تماشا کرده با این فیلم مقایسه کند. ما برای سرگرم کم کردن مردم فیلم نمی سازیم. هیچ اشکالی ندارد که مخاطب پس از تماشای فیلم سوالی در ذهنش شکل بگیرد و به دنبال پاسخ آن برود. اتفاقاً گاهی درگیر کردن ذهن مخاطب نقطه قوت یک اثر به حساب می آید.
وی در پاسخ به پرسشی در مورد نامفهوم بودن اسم فیلم و دلیل انتخاب عنوان این فیلم اظهار داشت: من قرار نیست در ارتباط با اسم فیلم توضیح بدهم و توضیح ندادن من به معنای احترام گذاشتنم به مخاطبان این فیلم است. در واقع ما احترام زیادی برای مخاطبان خود قائل هستیم و آنها را مصرف کننده فرهنگی نمی دانیم.
علی محمدی بیان داشت: ذهن مخاطبان باید با تماشای فیلم به چالش کشیده شود و همان گونه که ما برای تهیه و تولید این فیلم وقت گذاشته ایم، تماشاگران هم باید برای رسیدن به معانی و لایه های پنهانی فیلم وقت بگذارند.
وی افزود: فیلم «۲۸۸۸» را در شرایط دشوار کرونایی و در زمانی ساختیم که خیلی از هنروران به علت نگرانی از انتشار کرونا تمایلی برای ایفای نقش در این فیلم نداشتند.
رضایتمندی بی نظیر ستارگان نیروی هوایی از روایت متفاوت «۲۸۸۸»
یکی از نقاط قوت این فیلم سطح بالای رضایتمندی تعدادی از ستارگان نیروی هوایی بود که بعنوان سوژه فیلم روایتی از فعایت هایشان بعد از سالها عرضه شده است. در حالیکه در بعضی تولیدات هنری معمولا قشری که سوژه قرار می گیرند از روایتی که صورت می گیرد راضی نیستند یا به آن انتقاد دارد ولی فیلم «۲۸۸۸» در جلب رضایت این قشر موفق بوده است.
امیرمحمود ضرابی فرمانده نیروی هوایی شیراز در زمان دفاع مقدس که به قول خودش ۵۵ سال در آسمان ایران بوده و از پایین ترین رسته پروازی تا بالاترین حد حرفه ای تجربه دارد، در پاسخ به خبرنگار مهر در مورد تناسب این روایت با زندگی واقعی خلبانان در جنگ اظهار داشت: من به همه سفارش می کنم این فیلم را چند بار ببینند. بسیاری از گفته های این فیلم را ما زندگی کردیم. این فیلم به صورت مبالغه آمیز قهرمان سازی نکرده که برایش دست بزنیم. صحنه های این فیلم زندگی عادی و واقعی ما بود.
وی ضمن اشاره به برخی انتقادات به نداشتن روایت خطی خاطرنشان کرد: مخاطب باید ببینید فیلم چه می خواهد بگوید که هضم آن برای شما سخت است؟ این که همه چیز را آماده به مخاطب نمی خوراند را نقطه قوت می دانم.
ضرابی خاطرنشان کرد: با عنایت به شرایط کاری ما مردن برای ما هیچوقت عجیب و غریب نبود. در شرایط جنگی وقتی آژیر می کشیدند همه به جان پناه می رفتند ولی ما با موشک و راکت می رفتیم به آسمان و این طبیعی نیست. من معتقدم مفهوم زندگی ما در آن روزها به خوبی در این فیلم عنوان شده است.
شهرداری شیراز یکی از حامیان مالی فیلم «۲۸۸۸»
معاون شهردار و رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری شیراز هم در این جلسه در مورد نقش شهرداری در پشتیبانی از این فیلم عنوان کرد: ما در بدو ورود به شهرداری با یک مصوبه در شورای شهر و شهرداری مواجه بودیم و تعهد ۵۰ درصدی برای مشارکت در سرمایه گذاری به منظور ساخت این فیلم داشتیم.
مصطفی مشفقیان اظهار داشت: البته در آن زمان برای بنده جای سؤال بود که چرا شهرداری باید برای ساخت این فیلم سرمایه گذاری کند؛ بنابراین از شهرداری و شورا برای اعلام نظر نهایی خود در این حوزه فرصت خواستم و حدود ۲۰ روز با طیفی از خلبانان نیروی ارتش که مخاطب پژوهش برای ساخت این فیلم بودند دیدار داشتم و با آنها در ارتباط با لایه های مختلف و نقش این فیلم در جامعه گفتگو کردم.
مشفقیان بیان نمود: یکی از جذابیت های ساخت فیلم «۲۸۸۸» برای ما این بود که این فیلم یک قهرمان شیرازی دارد. به اعتقاد من قهرمان جنگ تنها سرداران و خلبانان معروف و صاحب نام نیستند بلکه جنگ تحمیلی قهرمانانی دارد که هنوز هم برای مردم شناخته شده نیستند. در این فیلم قهرمانی از شیراز به جامعه معرفی می شود که حتی شهروندان شیرازی از او هیچ شناختی ندارند. فیلم «۲۸۸۸» فیلم دفاع مقدسی و فیلمی با چند لایه هنری است که به اعتقاد من قابل دفاع است.
معاون شهردار شیراز افزود: برای ساخت این فیلم هزینه زیادی صرف نشده و سهم سرمایه گذاری شهرداری شیراز و سازمان فرهنگی ۵۰ درصد بوده است که برابر با مبلغی حدود ۳ میلیارد تومان می شود. در واقع ۵۰ درصد از سهم بلیت فروشی این فیلم و عواید مادی و معنوی آن به شهرداری شیراز اختصاص خواهد یافت.
وی تصریح کرد: باید اجازه بدهیم تا این فیلم خویش را در گیشه سینما بسنجد. به نظر من شاهد اتفاقات خوبی برای این فیلم خواهیم بود.
مشفقیان خاطرنشان کرد: این فیلم را باید بشنوید. این فیلم ذهن تماشاگران را درگیر می کند. ما پیش از این که سرمایه گذاری بر روی این فیلم را انجام دهیم فیلمنامه را برای چندین کارگردان معتبر و صاحب نام کشور با گرایش های مختلف فرستادیم و با بازخورد بسیار خوبی از این کارگردان ها روبه رو شدیم.
وی بیان نمود: بدون شک این فیلم برای شیراز آورده های قابل توجهی خواهد داشت. این که قلب خلبانان نیروی هوایی ارتش برای فیلمی می تپد که پیش از این سابقه نداشته، نشان دهنده این است که این فیلم به لایه های جدی و درستی پرداخته است.
مشفقیان در پاسخ به این پرسش که آیا شهرداری از تولید فیلمهای هنرمندان شیراز حمایت خواهد کرد، اظهار داشت: پشتیبانی از ساخت فیلمهای سینمایی جزو اساس نامه سازمان فرهنگی است اما بعد از فیلم «۲۸۸۸»، اولویت ما ساخت سریال حضرت احمد بن موسی شاهچراغ (ع) است که انشالله کمتر از ۱۰ روز دیگر تفاهمنامه ساخت این فیلم با سازمان اوج و صدا و سیما منعقد خواهد شد ولی بعد از آن به علت محدودیت های مالی و مأموریت هایی که در حوزه های اجتماعی و فرهنگی داریم اولویتی برای فیلمسازی نخواهیم داشت.
وی افزود: رسالت سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری شیراز، فیلمسازی نیست. جلوگیری از صدمه های اجتماعی و ترویج فرهنگ شهروندی از مهم ترین وظایف ما به حساب می آید که باید بخش عمده ای از بودجه هایمان را صرف این مسائل نماییم. پشتیبانی از فیلمسازان بر عهده اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی یا حوزه هنری است. با این وجود روند حمایتی ما از فیلمهای مستند و کوتاه با مقیاس های کوچکتر از لحاظ مالی ادامه خواهد داشت.
زیرساخت های سینمایی برای فیلمهای شنیدنی تجهیز شده اند؟
نوید جعفری بازیگر و کارگردان تئاتر استان فارس هم در ادامه این نشست عنوان کرد: هرچند این فیلم روایت کلاسیک ندارد اما از آنجائیکه گفته می شود این فیلم برای شنیدن است، این پرسش به ذهن متبادر خواهد شد که آیا سینماهای ما در سرتاسر ایران از تجهیزات و امکانات لازم برای نمایش این گونه فیلمها برخوردار می باشند. بدون شک تعداد سینماهای محدودی در کشور از امکانات مناسب برای نمایش این فیلم بهره می برند.
وی افزود: نقطه قوت این فیلم پرداختن به زندگی افرادی است که ۴۰ سال نادیده گرفته شدند و میتوان گفت رویکرد کارگردان در این حوزه نگاهی پرارزش و قابل ستایش است اما این بدان معنا نیست که این فیلم در دستیابی به سایر اهدافش هم موفق بوده است.
وی با اشاره به اینکه هنرمندان شیراز نیاز مبرمی به حمایت مسئولین دارند، اظهار داشت: امیدوارم شاهد حمایت مسؤلان از فیلمسازان و هنرمندان تئاتر شیراز باشیم و در این میان شهرداری می تواند نقش مهمی ایفا کند.
همچنین در نشست خبری این فیلم، به رغم نام نویسی از خبرنگاران و صدور کارت برای خبرنگاران جشنواره، افزون بر خبرنگاران افراد دیگری نیزدر نشست خبری حضور پیدا کردند که از اهالی رسانه نبودند و حضور این افراد باعث ناهماهنگی هایی در روند برگزاری این جلسه شده بود که ادامه این روند اعتراض خبرنگاران را به دنبال داشت.
چشم هایمان را برای جور دیگر دیدن تربیت کنیم
مرتضی پور صمدی مدیر فیلمبرداری «۲۸۸۸» هم بعنوان حسن ختام این نشست از فیلمبرداری متفاوت این فیلم سینمایی گفت و فیلمبرداری به صورت سیاه و سفید را از جسورانه ترین تصمیمات کارگردان دانست و افزود: این مدل مخاطب را به گذشته دور می برد و دوربین بدون ذره ای حرکت و مشابه به زاویه دید یک عکاس فضاها را به تصویر می کشد.
وی خاطرنشان کرد: رنگ دیجیتال یک مجاز هندی غلطی در سلیقه ما وارد کرده که حاضر نیستیم حوصله و نگاه مان را عوض نماییم. اما این نوع فیلمها و جسارت ها کمک می نماید که چشم هایمان برای جور دیگر دیدن تربیت نماییم.
پور صمدی ضمن اشاره به سوالاتی که درباره هزینه ساخت فیلم عنوان شد، اظهار داشت: متاسفانه حکایت هزینه تولید تبدیل به تابو شده است. من تقریباً ۴۴ سال است در این حرفه هستم. در یک دوره ای ما شاهد تهیه کننده سالاری بودیم و حرف حرف تهیه کنندگان بود. پس از یک مدت بازیگر سالاری شد و نرخ بازیگران ناگهان ۵۰ برابر افزایش یافت. هم اکنون ما در عصر ابزار سالاری هستیم. شما تابحال به هزینه ابزار یک فیلم فکر کردید؟ امروزه هزینه حداقل ابزار فیلمبرداری در روز چندین برابر شده است. من فکر می کنم سوال از هزینه ها بدون توجه به این مسائل شیطنت آمیز است.
پور صمدی از برخی پروژه های پرهزینه که خروجی قابل پخشی ندارد یاد کرد و اظهار داشت: بازی سینما خطرناک و پرهزینه و پیچیده است. ما با همه هوش مان نمی توانیم به پشت پرده آن پی ببریم. مثلا تابحال فکر کردید که ما چه زمانی مقرر است دست از سر قاجار بر داریم و کمی درباره موضوعات معاصر فیلم بسازیم؟ یا مثلا درباره سعدی و حافظ فیلم بسازیم؟ ما با پیچیدگی های خاصی در این حوزه مواجه هستیم. پیشنهاد من این است که در این شرایط کمتر عصبانی باشیم و اطلاعات خویش را بالا ببریم و به کاری که با سلیقه متفاوت ساخته شده را بپذیریم. این فیلم محصول یک زحمت بی نهایت است و ما با وجدان راحت می خوابیم. من سال گذشته داور جشنواره فجر هم بودم و ۶۳ فیلم دیدم واقعاً کهیر زدیم به جهت اینکه دو اثر خوب انتخاب نماییم.
وی خاطرنشان کرد: من اگر جای ارتش و نیروی هوایی بودم، از تک تک این قهرمانها سریال می ساختم. بیژن عاصم یا شهید دوران خودشان یک سریال هستند، حداقل یک فیلم ۹۰ دقیقه ای. این ستارگان هرکدام یک کتاب قطور هستند. ما افتخار می نماییم یک کار در باره یک گروهی ساختیم که هم فداکاری شان هم فراموشی و گمنامی شان در نهایت درجه است.
به گزارش مجله سرگرمی به نقل از مهر بیست و یکمین جشنواره فیلم فجر استان فارس تا ۲۲ بهمن در شیراز برپا است. در این جشنواره ۱۶ عنوان فیلم از بخش سودای سیمرغ چهلمین جشنواره بین المللی فیلم فجر به نمایش درخواهد آمد.
منبع: newsfun.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب