در نشست رسانه ای تشریح شد؛

عبور تئاتر فجر ۳۸ از چالش ها

عبور تئاتر فجر ۳۸ از چالش ها

به گزارش مجله سرگرمی نادر برهانی مرند دبیر جشنواره سی وهشتم تئاتر فجر و شهرام كرمی مدیركل هنرهای نمایشی در نشست رسانه ای این رویداد بر ضرورت همدلی میان خانواده تئاتر برای عبور از چالش ها تاكید كردند.



به گزارش مجله سرگرمی به نقل از مهر، بامداد امروز یكشنبه ۶ بهمن نشست رسانه ای سی و هشتمین دوره جشنواره تئاتر فجر با حضور نادر برهانی مرند دبیر جشنواره، شهرام كرمی مدیركل هنرهای نمایشی و مدیران بخش های مختلف این رویداد در سالن كنفرانس مجموعه تئاتر شهر برگزار گردید.
در ابتدای نشست شهرام كرمی مدیركل هنرهای نمایشی صحبت های خویش را با عرض تسلیت برای شهادت سردار سلیمانی و اتفاقات پیش آمده آغاز و از همراهی اهالی رسانه هم در طول ماه های اخیر قدردانی كرد.
متأسفانه همچنان در حسرت حمایت مالی هستیم
كرمی با اشاره به برگزاری نخستین دوره جشنواره در سال ۶۱ خاطرنشان كرد: در طول این سال ها جشنواره توانسته به جایگاه قابل توجهی برسد. این جشنواره خیلی زودتر شروع شده و برگزاری ۳۴ جشنواره استانی زیرمجموعه این جشنواره است و ماحصل این جشنواره را می توانیم در طول برگزاری جشنواره، شاهد باشیم. اهمیت، هدف و تاثیر این رویداد برای همه ما واضح و مبرهن است و اداره كل هنرهای نمایشی هم این رویداد را بعنوان بزرگترین رویداد تئاتری مد نظر دارد.
وی با اشاره به چالش های این دوره جشنواره بیان نمود: بخشی از این چالش ها، چالش های همیشگی بوده كه سال ها با آن روبرو بودیم. نخستین چالش فقدان اعتبار بود كه سال جاری نسبت به سال قبل با كسر بودجه روبرو و به دنبال كسب اسپانسر بودیم كه متأسفانه همچنان در حسرت و دغدغه این هستیم كه یك نهاد، مركز یا بنگاه اقتصادی به برگزاری جشنواره كمك نماید اما سال جاری هم جشنواره هیچ حامی مالی ندارد.
كرمی: بعضی از هنرمندان ما تصمیم گرفتند كه در جشنواره شركت نكنند كه تصمیم شان قابل احترام است اما این مسئله را به چیز دیگری تفسیر نكنید چون درست است كه برخی ترجیح دادند شركت نكنند اما همدلی و همراهی شان با جامعه تئاتر است مدیركل هنرهای نمایشی با اشاره به فشرده برگزار كردن جشنواره بیان نمود: دومین چالش ما تحریم ملی اقتصادی بوده است كه به همه امور مخصوصاً امور فرهنگی هنری ضربه زده است. سال جاری با چالش های عمده ای روبرو شدیم اما سعی كردیم با راهكارهایی بهترین ها را انتخاب نماییم.
كرمی افزود: چالش سوم عدم تمایل برخی گروه های نمایشی در چند هفته اخیر بود. من به صراحت عرض كنم كه یكی از موضوعات مهم و جدی كه می تواند باعث شكوفایی تئاتر ما شود همدلی و همراهی همه هنرمندان است. بعضی از هنرمندان ما تصمیم گرفتند كه در جشنواره شركت نكنند كه تصمیم شان قابل احترام است اما این مسئله را به چیز دیگری تفسیر نكنید چون درست است كه برخی ترجیح دادند شركت نكنند اما همدلی و همراهی شان با جامعه تئاتر است.
وی در انتها صحبت هایش از تلاشهای نادر برهانی مرند برای برگزاری جشنواره تشكر كرد.
در ادامه نادر برهانی مرند دبیر سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر پشت تریبون قرار گرفت و اظهار داشت: من تلاش خواهم كرد گریز كوتاهی به فراخوان جشنواره داشته باشم، چون خوراكی است برای صدمه شناسی های آینده. من در نشست های مختلف صدمه شناسی كه برگزار گردید شركت كردم كه ترجیع بند آنها این بود كه اول جشنواره، رویداد عریض و طویلی شده و وسعتش سبب شده از كیفیتش كاسته شود.
وی افزود: نكته دوم درباره رقابت زده شدن جشنواره بود. سومین بحث هم مسئله بخش بین الملل جشنواره بود. تلاش من این بود كه با كمك شورای سیاستگذاری و شهرام كرمی این مسائل را در نظر بگیریم تا شاهد جشنواره باكیفیت تری باشیم. نخستین مسئله كم كردن بخش های رقابتی بود كه سال جاری فقط یك بخش رقابتی داریم. همینطور یك بخش غیررقابتی با ۲۷ گروه تدارك دیدیم و در نهایت قرار بود حتی پیش از انصراف ها بدون بخش ملل تنها میزبان ۵۷ اثر باشیم.
هنوز هم گرفتار چالش مالی هستیم
برهانی مرند افزود: اما با عنایت به این صدمه شناسی ها علاقه گروه های تئاتری به حضور در بخش رقابتی خیلی زیاد بود و ۲۴۹ گروه متقاضی بخش رقابتی و ۵۰ گروه متقاضی حضور در بخش غیررقابتی بودند در صورتی كه كمك هزینه بخش غیررقابتی خیلی بیشتر بود.
دبیر سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر اظهار نمود: در بحث بین الملل هم به درستی رقابتی بودن این بخش را برداشتیم. وقتی در بخش ملل مسابقه برگزار می نماییم حداقل باید ۳۰ گروه شركت نمایند كه نیمی از آنها خارجی باشند اما سال جاری وضعیت مالی وحشتناكی داریم و هنوز هم گرفتار چالش هستیم. پس دیدیم بهتر است برای حضور گروه های خارجی به كیفیت فكر نماییم و این اجبار را كه حتما از ۱۵ گروه خارجی دعوت نماییم برداریم و پایمان را اندازه گلیم مان دراز نماییم. از سوی دیگر به وجود دیگر بخش ملل مثل بازار بین المللی توجه كردیم كه از ۱۳ تا ۱۷ بهمن و با حضور نمایندگان ۲۵ كشور برگزار می گردد.
وی درباره تعداد نمایش های حاضر در هر بخش اظهار داشت: قرار بود در بخش رقابتی ۳۰ اثر باشد كه پس از انصراف های اخیر ۲۲ اثر داریم. در بخش غیر رقابتی ۲۷ اثر بوده كه الان ۱۹ اثر داریم. در بخش ملل حضور ۶ اثر از میان ۷ اثر قطعی شده است. در بخش خیابانی ۲۳ اثر، بخش رادیو تئاتر ۱۱ اثر، فجر پلاس ۴۰ اثر در ۸ سالن و دیگرگونه های اجرایی ۴ اثر از میان ۱۸ اثر حضور دارند.
برهانی مرند افزود: در بخش رادیو تئاتر و خیابانی جشنواره تئاتر فجر نمایش هایی هم در تجلیل از سردار سلیمانی و اتفاقات سقوط هواپیما در نظرگرفته شده است.
وی اظهار نمود: تلاش ما این بود كه برای جایگزین كردن نمایش های انصرافی به فراخوان پایبند باشیم و از نمایش های ذخیره دوم و سوم در هر بخش استفاده نماییم.
معرفی داوران جشنواره سی وهشتم
برهانی مرند با اشاره به انتشار كتاب های مختلفی كه در این دوره منتشر می شود، به معرفی داوران جشنواره پرداخت و اظهار داشت: مسعود دلخواه، رضا مهدی زاده و كیومرث مرادی داوران بخش رقابتی و مجید صالحی و علیرضا استادی داوران بخش خیابانی هستند. قرار نبود سال جاری به علت مشكل بودجه رادیو تئاتر در جشنواره باشد اما خود دوستان معاونت صدا و مركز هنرهای نمایشی رادیو بخش اعظم هزینه ها را تقبل كرده و ایوب آقاخانی، بهرام ابراهیمی و فریدون محرابی داوران رادیو تئاتر هستند.
كرمی: درباره ماجرای شفاف سازی باید بگویم كه یك لزوم است و خیلی اهمیت دارد. ما از سال قبل از این مسئله تبعیت كردیم. از آغاز سال هزینه تمام رویدادهایی كه برگزار می نماییم، مشخص است اما یك كمیته درباره اطلاع رسانی آن تصمیم می گیرد دبیر جشنواره سی و هشتم تئاتر فجر درباره بخش بزرگداشت این دوره اظهار داشت: سال جاری مقرر است برای كریم اكبری مباركه، آندرانیك خچومیان، حسین عاطفی و مهدی نظیری پیشكسوت تئاتر شهرستان بزرگداشت برگزار گردد.
وی با اشاره به اینكه قیمت بلیت آثار حاضر در جشنواره سی و هشتم نسبت به دوره گذشته افزایش نداشته و سایت تیوال بلیت فروشی جشنواره سی و هشتم را عهده دار است، اعلام نمود: جای یك سایت جامع با اطلاعات كافی و ۲ زبانه در جشنواره خالی بود از همین رو مقرر است نخستین سایت جامع جشنواره تئاتر فجر رونمایی شود كه شامل اطلاعات ۳۷ دوره گذشته این جشنواره می شود و دوستان می توانند همه اطلاعات را رصد كنند.
بعد از سخنان نادر برهانی مرند، بخش دوم این نشست به پرسش و پاسخ با اهالی رسانه اختصاص پیدا كرد.
شهرام كرمی مدیركل هنرهای نمایشی در پاسخ به فقدان شفافیت مالی اداره كل هنرهای نمایشی كه سبب سوءاستفاده برخی هنرمندان انصرافی از جشنواره شده و در عوض مقرر است پس از جشنواره در سالنی دولتی اجرا داشته باشند یا حتی داور جشنواره باشند، توضیح داد: درباره ماجرای شفاف سازی باید بگویم كه یك لزوم است و خیلی اهمیت دارد. ما از سال قبل از این مسئله تبعیت كردیم. از آغاز سال هزینه تمام رویدادهایی كه برگزار می نماییم، مشخص است اما یك كمیته درباره اطلاع رسانی آن تصمیم می گیرد.
برخی از گروه های انصرافی اصلاً در جشنواره نبودند!
وی درباره پشتیبانی از گروه های انصرافی، تاكید كرد: درباره اینكه من از گروه های انصرافی حمایت می كنم باید بگویم كه وظیفه من و دولت پشتیبانی از همه اقشار و گروه های هنری است. دفاع من از جایگاه هنری افراد است اما دوستانی كه انصراف دادند خودشان باید پاسخگوی علل عدم تمایلشان برای حضور در جشنواره باشند كه مطمئناً عواطف و احساسات فردی و گروهی پشت این تصمیم بوده است.
مدیركل هنرهای نمایشی خاطرنشان كرد: با انصراف برخی گروه ها تمام برنامه های ما گرفتار اختلال شد و بیشتر از ۳۰ گروه اعلام انصراف كردند و متأسفانه بعضی از این گروه های انصرافی اصلاً در جشنواره نبودند. البته هم من و هم برهانی مرند برای پیشگیری از دودستگی وارد عمل شدیم چونكه برخی می خواستند بازگردند اما شرایط برایشان فراهم نبود.
كرمی اظهار نمود: ما در شرایط پیش آمده یك خلاء احساس كردیم كه در چنین شرایطی باید چه كرد و آیا این ظلم در حق گروه هایی كه به علت كمبود ظرفیت نتوانستند در جشنواره شركت نمایند، نیست. تمام تلاش من این بود كه فضای دوقطبی به وجود نیاید و اساسا خود گروه ها می توانند پاسخگوی دلیل انصرافشان باشند. از تلاشهای نادر برهانی مرند در این شرایط و كوشش برای ایجاد همدلی اهالی تئاتر سپاسگزارم. نباید این عدم تعامل را به فضای دیگر و جریان دیگری ربط دهیم.
خانه تئاتر باید با نگاه وسیع تر و چشم انداز روشن تری به اتفاقات نگاه كند
در ادامه مدیركل هنرهای نمایشی در پاسخ به پرسشی درباره ضرورت تدوین آیین نامه های تئاتری و حمایت نكردن خانه تئاتر از اداره كل هنرهای نمایشی در جریان انصراف ها بیان نمود: برای رونق تئاتر لزوم دارد همه ما فعالیت صنفی مان را تقویت نماییم كه خوشبختانه این اتفاق در حال رخ دادن است و لزوم دارد در زمینه تئاتر هم به این نقطه نظر برسیم. درباره بیانیه خانه تئاتر نظری ندارم چون بعنوان یك صنف اظهارنظر كردند. اما اعتقاد دارم خانه تئاتر باید در همه وجوهش بتواند حامی اهالی تئاتر باشد، دوست داشتم به صیانت از اهالی تئاتر توجه گردد.
برهانی مرند: از ۹ ماه قبل به دنبال حضور بزرگترین كمپانی ها و بهترین گروه های تئاتری دنیا بودیم اما متأسفانه افرادی از درون خود ایران مانع حضور آنها شدند وی افزود: در ۲ سال قبل من همه تلاشم را كرده ام كه بدبینی نسبت به خانه تئاتر را كم كنم. انتظار داشتم خانه تئاتر با نگاه وسیع تر و چشم انداز روشن تری به اتفاقات نگاه كند و حامی همه طیف های هنری باشد.
سپس برهانی مرند درباره انصراف كاستلوچی و باربا از بخش بین الملل جشنواره سی و هشتم و هزینه هایی كه برای حضور آنها شده بود، عنوان كرد: تا جایی كه من اطلاع دارم نوع قرارداد با این گروه ها بیشتر نوعی مفاهمه است. حتی بار و وسایل اجرای باربا به ایران رسیده ولی اینكه هزینه بازگشت بار برعهده خودشان باشد مورد بررسی قرار گرفته است.
در ادامه این سخنان شهرام كرمی هم عنوان نمود كه هیچ هزینه ای برای حضور این آثار در جشنواره سی و هشتم تئاتر فجر نشده است.
وی اضافه كرد: از ۹ ماه قبل به دنبال حضور بزرگترین كمپانی ها و بهترین گروه های تئاتری دنیا بودیم اما متأسفانه افرادی از درون خود ایران مانع حضور آنها شدند. حتی شب پیش از نامه باربا ویزای همسر وی هم درست شده بود و انتظار این برخورد را نداشتیم كه به علت تماسهای افرادی از ایران این حضور كنسل شد.
تلاش كردیم جشنواره تئاتر تحت الشعاع سینما قرار نگیرد
برهانی مرند درباره همزمانی جشنواره تئاتر فجر با فیلم فجر و اینكه برخی معتقدند این همزمانی از روی عمد و برای دیده نشدن تئاتر فجر صورت گرفته است، اظهار داشت: این برداشت خیلی غیرمنصفانه است، چون ما ۹ ماه است كه در دبیرخانه شبانه روز در حال زحمت كشیدن هستیم. اگر چنین اتفاقاتی پیش نمی آمد ما ۱۵ دی جدول، كاتالوگ و همه برنامه هایمان مشخص بود اما شرایطی كه ما داشتیم خیلی خاص بود چون پیش از دهم با ایام فاطمیه روبرو بودیم و پس از آن هم درگیر تب و تاب انتخابات می شدیم. در نهایت صلاح بر این شد كه در چنین زمانی جشنواره برگزار گردد البته دبیرخانه تئاتر فجر نخستین دبیرخانه ای بود كه زمان جشنواره اش را اعلام نمود.
وی اظهار نمود: ناگزیر بودیم كه با شرایط كنار بیاییم و می دانیم كه این وسط تئاتر مظلوم واقع می شود. البته می دانم تئاتر تماشاگران خودش را دارد و سینما هم دوستداران خودش را و طبق هماهنگی با رسانه های تصویری سعی كردیم جشنواره تئاتر تحت الشعاع سینما قرار نگیرد.
مدیركل هنرهای نمایشی هم در انتها نشست بیان نمود: ۱۰ روز قبل نخستین اعتبارمان را دریافت كردیم و قسط اول همه گروه ها را پرداخت كرده ایم.

1398/11/06
13:45:01
5.0 / 5
4204
تگهای خبر: اجرا , بازار , تئاتر , جشنواره
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۵
NewsFun
newsfun.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مجله سرگرمی محفوظ است

مجله سرگرمی

سرگرمی و طنز